Настільна версія
мова | язык

Надзвичайна подія у космосі: за короткий час зникло пилове кільце навколо зірки

7 Липня, 11:16

Поділитися:

Американські астрономи зафіксували незвичне явище: за надзвичайно короткий період часу навколо недалекої від Сонячної системи зірки зникло кільце пилу. Подія сталась за 450 світлових років від Землі у напрямку сузір’я Центавра.

«Це зникнення відбулось надзвичайно швидко навіть у масштабах земного часу, тим більше в астрономічному масштабі», — каже співавтор дослідження Бенджамін Цукерман, професор Каліфорнійського університету з фізики та астрономії.

Пиловий диск, що незрозумілим чином зник, мав значний розмір: так, у масштабах Сонячної системи він би простягався від Сонця до Меркурія, передає слова вчених сайт Каліфорнійського університету. А зірка TYC 8241 2652, навколо якої розміщувалось кільце пилу, дуже подібна до нашого світила, тільки молода: навколо неї, на думку вчених, ще йдуть процеси формування планет.

Кільце часточок навколо світила існував принаймні з 1983 року — тоді були зроблені перші зображення TYC 8241 2652 в інфрачервоному діапазоні. В 2009 році пиловий диск став тьмяним, а пізніше перестав поповнюватись новими твердими часточками — припинились їх викиди у космос.

Помітним в інфрачервоному діапазоні пил був тому, що поглинав випромінювання найближчої зірки й повторно випромінював її. Зображення, отримане 1 травня цього року за допомогою телескопа Gemini, показало, що теплий пил навколо зірки повністю зник за два з половиною роки.

Вчені припускають, що газ, який виник від того ж зіткнення, яке породило пил, міг зібрати і перенести тверді частинки до зірки, де вони були знищені під впливом температури. Проте жодне з припущень щодо того, що відбулось навколо TYC 8241 2652, не є дійсно переконливим, розповідає Карл Меліс, голова дослідження.

Пилові області існують і в Сонячній системі в поясі астероїдів між орбітами Марса та Юпітера, а також за орбітою Нептуна. Майже 30 років тому інфрачервоний телескоп виявив існування пилових дисків навколо багатьох зірок, але з фактом їх раптового зникнення дослідники стикнулись вперше.
Помилковий заголовок — Yflpdbxfqyf gjlsz e rjcvjcs^ pf rjhjnrbq xfc pybrkj gbkjdt rskmwt yfdrjkj pshrb

7 Липня, 11:16

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Євтихій (Євтух), Єремій (Ярема), Мефодій