Настільна версія
мова | язык

Вірші Франка заспіває балканська рок-група

29 Травня, 19:50

Поділитися:

Один із найвідоміших балканських проектів – циганський Rock’n’Roma гурт «KAL Band» заспіває вірші Івана Франка. До України гурт приїде щоб 19 липня 2013 р. відкрити фестиваль «Fort.Missia», а заразом і великий фестивальний проект «Франко.Місія» (19 - 28 липня): об’єднання фестивалів «Fort.Missia» та «Франко Фест».

«KAL Band» – це гурт ромських музикантів з околиць Белграда, які змішують рок із урбаністичними ритмами і балканськими мелодіями та поєднують традиції балканських циган із життям 21-го століття. «KAL Band» відомі не тільки гарячими мелодіями, але й активною соціальною поведінкою – вони роблять антиглобалістські та гуманістичні заклики щодо переосмислення свого життя. Своєю творчістю «KAL Band» також намагається подолати стереотипи щодо циган та закликають до побудови нової Європи на основі взаємозбагачення різних культур.

«Ми живемо в часи прискореного прогресу, коли техніка розвивається настільки, що, на мій погляд, це тільки питання часу, щоб хтось винайшов машину, яка може читати думки людей і тоді буде можливість проникнути в найглибші коридори людської душі. Я вірю, що людський розум колись зможе зупинити планету» – говориться у МАНІФЕСТІ гурту.

Саме для поширення цих ідей «KAL Band» вирішили приїхати на Україну і заспівати на вірші одного з великих українців Івана Франка, який у своїй творчості також висвітлював трагічні моменти з життя циган.

«KAL Band» відіграли більше 400 концертів, вони добре відомі у Європі та мають за плечима два масштабні тури Америкою. У США вони тісно співпрацювали з «Gogol Bordello». Почути їх виступи приходили музиканти світової слави, як Leonard Cohen, David Byrne, Richard Thompson, Dolly Parton, Sinead O’Connor, Norah Jones, Youssou N’Dour чи David Gilmore.

Витворити особливий стиль «KAL Band» допоміг відомий американський продюсер Mike Nielsen, у досвіді якого праця із Dizzy Gillespie, музикантами племен маорі, гуртами Underworld, Jamiroquai та співачкою Natasha Atlas.

До гурту належать: гітарист та вокаліст Dragan Ristic, барабанщик Milos Velickovic, басист Slavisa Pavlovic-Stanley, акордеоніст Boris Kostic та скрипаль Milorad Jevremovic.

P.S. «KAL Band» та організатори фестивалів зараз підбирають переклади віршів Івана Франка, на які гурт створить пісні. Перекладів Франка на сербську мову є достатньо, але з перекладами на ромську справи набагато тяжчі. Якщо Ви зустрічали добрі переклади творів Івана Франка на ромську, або знаєте перекладачів, які можуть здійснити якісний переклад, то можете допомогти справі написавши на пошту dzygainfo@gmail.com

Сайт гурту: www.kalband.com

Довідка:
Фестивальний проект «Франко.Місія» пройде на Львівщині із 19 по 28 липня 2013р. Фестивалі «Fort.Missia» (19-21 липня) та «Франко Фест» (26-28 липня) об’єднаються у потужний масштабний різножанровий мистецький рух, який, поміж фестивальними дійствами, вміщуватиме багато спеціалізованих новаторських проектів для різних середовищ.

Окрім концертів на фортах Першої світової війни у с. Поповичі та в рідному селі Франка Нагуєвичах, проект «Франко.Місія» міститиме багато концептуальних акцій на перетині різних жанрів мистецтва.

Фестивалі будуть перетікати одне в одного, поширюючи музику, land-art, театральні та літературні заходи на унікальні та символічні місця Галичини, як стара нафтова вишка у Бориславі, дворик ратуші у Дрогобичі, міст через річку Бистриця…

Програма фестивалів буде розголошена незабаром на офіційних сайтах та у ЗМІ.
Помилковий заголовок — Dshis Ahfyrf pfcgsdf' ,fkrfycmrf hjr-uhegf
29 Травня, 19:50

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день солідарності молоді

Сьогодні іменини святкують:

Антип, Іван, Яків