Настільна версія
мова | язык

Арабська шахиня придбала картину за 142 млн доларів

21 Листопада, 12:27

Поділитися:

Триптих Френсіса Бекона «Три начерки до портрета Люсьєна Фрейда» став найдорожчим витвором мистецтва у світі, придбаним на торгах. Картину було продано 12 листопада на аукціоні сучасного мистецтва Christie's за 142 млн доларів, що аж на 32 млн більше за ціну минулого рекордсмена — картини Ендварда Мунка «Крик».

Власником триптиха стала сестра нинішнього шейха Катару шахиня аль-Маясса бинт Хамад бен Халіфа аль-Тані, раніше названа найвпливовішою людиною у мистецтві за версією британського журналу Artreview.

Картина, написана у 1969 році, на початку 1970 -х брала участь у ретроспективі Бекона в Гранд Пале, а потім була розділена на три частини, одна з яких була виставлена в галереї Тейт. Триптих був об'єднаний знову і показаний публіці в 1999 році у Центрі британського мистецтва при Єльському університеті в Нью -Хейвені. Картина знаменита ще й тим, що всі «три ескізи до портрета» написані за шість хвилин.

У колекції шахині знаходиться ще одна найдорожча в світі картина «Гравці в карти» Поля Сезанна, куплена у грецького мільярдера Георга Ембірікоса за $ 250 млн у минулому році. Всього в серії «Гравці в карти» п'ять робіт, чотири з них знаходяться в музейних колекціях  в музеї Орсе, Метрополітен-музеї, Фонді Барнса та Інституті мистецтв Курто. Також у колекції королівської сім'ї Катару знаходяться роботи Марка Ротко, Енді Уорхола і Дем'єна Херста. У середньому вони витрачають близько $ 1 млрд на рік на покупку творів мистецтва. Це в 175 разів більше, ніж витрачає британська галерея Tate modern. Ймовірно, всі придбання шахині потім увійдуть до колекції споруджуваного Національного музею Катару в Досі, який планується відкрити в кінці наступного року. До цього там же були відкриті Музей ісламського мистецтва і Арабський музей сучасного мистецтва. Її величність шахиня аль-Маясса бинт Хамад бен Халіфа аль-Тані входить до опікунської ради всіх музеїв і є його головою.

Вартість творів мистецтва формується за принципом: мистецтво не зобов'язане бути зрозумілим. Тому можна скільки завгодно дивуватися цьому рекорду ціни в десятки мільйонів, який поставив триптих художника-експресіоніста.
Помилковий заголовок — Fhf,cmrf if[byz ghbl,fkf rfhnbye pf 142 vky ljkfhsd

21 Листопада, 12:27

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Антон (Антоній), Ардаліон, Євстафій (Євстахій, Остап), Іван, Мартин