Настільна версія
мова | язык

Світловий меч з фільму «Зоряні війни» стане реальністю

15 Вересня, 21:10

Поділитися:

Вчені Гарвардського університету і Массачусетського інституту технологій розробили нову технологію, яка в теорії дозволить створити справжній світловий меч.

Раніше вважалося, що фотони, або безмасові частинки, що становлять світловий промінь, не взаємодіють між собою, а скоріше проходять крізь один одного. Прикладом можуть бути лазерні промені під час лазерних світлових шоу.

Однак, відповідно до публікації на сайті Harvard Gazette Гарвардського університету, вчені з Гарварда та Центру фізики ультрахолодних атомів, що належить Массачусетському технологічному інституту, змогли перетворити фотони в тверді молекули, які тепер між собою можуть стикатися.

«
Та фізика, яка відбувається з цими молекулами, дуже схожа на ту, яку ми могли бачити в кіно», — каже Михайло Лукін, професор фізики з Гарвардського університету. «Цю фізику при бажанні дійсно можна порівняти з фізикою світлових мечів. Коли фотони починають між собою взаємодіяти, то вони починають відштовхуватися і відбиватися один від одного. Аналогічний ефект можна спостерігати в тих же фільмах зі світловими мечами».

«Вчені давно мріяли створити фотони світла, які могли б між собою взаємодіяти. Ми використовуємо пучки лазерів, що додатково підсвічуються з шести сторін. В результаті ці пучки починають охолоджувати атоми. Можливо, саме така характеристика лежить за принципом роботи лазерного променя. І маючи два таких променя, вони не будуть проходити один крізь одного, як ви могли б очікувати. Вони скоріше будуть відштовхуватися один від одного», — доповнює слова Лукіна професор фізики з MIT Владан Вулетіч.

Проте не варто очікувати, що незабаром в магазинах з'явиться «більш елегантне зброя для більш цивілізованих часів», як одного разу описував світловий меч джедай Обі-Ван Кенобі. Замість цього вчені, які зробили нещодавнє відкриття, вважають, що їх дослідження зможуть знайти застосування в розробці квантових комп'ютерів.

«Де саме все це буде корисно, ми поки не знаємо. Однак ми фактично отримали новий вид матерії, тому подальша робота в цьому напрямку, будемо сподіватися, все-таки зможе знайти своє застосування в майбутньому», — говорить Лукін, повідомляє ДеПо з посиланням на Hi-Tech News. 
Помилковий заголовок — Cdsnkjdbq vtx p askmve «Pjhzys dsqyb» cnfyt htfkmyscn.

15 Вересня, 21:10

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день ДНК

Сьогодні іменини святкують:

Василь, Давид, Зенон (Зинон), Іван