Настільна версія
мова | язык

5 порад як підготуватись до запису в студії

5 Лютого, 13:59

Поділитися:

Студія звукозапису може водночас приваблювати й лякати. Якщо ти буваєш у студії кілька разів на рік, цього не досить, щоб почуватись так легко і впевнено, як почуваються ті люди, для яких робота в студії є звичною. 

Щоб під час запису ти не відволікався на думки про те, що кожна хвилина в студії – це кошти, ми підготували для тебе п’ять порад, які допоможуть провести сеанс звукозапису якісно й ефективно.


1. Репетиція – основа успіху.
Репетиція – це найважливіший етап напередодні студійної сесії звукозапису. Ти маєш добре знати свій матеріал, зосередити увагу на складних місцях і відпрацювати всі частини композиції. Можливо, це здається зрозумілим і нудним, проте саме нехтування репетицією найчастіше стає проблемою під час роботи на професійній студії.

Протягом репетицій тобі потрібно зосереджуватись не лише на собі, а й на своїй музичній команді. Особливої уваги заслуговують барабанщик і бас гітарист, бо від нього залежить ритмічний бік матеріалу. Позитивний і впевнений настрій музикантів – це умова успішної сесії звукозапису. 

2. Вибір студії звукозапису.
По-перше, склади список потенційних студій звукозапису відповідно до свого бюджету і постарайся відвідати кожну з них. По-друге, послухай композиції, що записувались на обраних студіях. По-третє, обов’язково поспілкуйся зі звукорежисером, бо саме з ним тобі доведеться працювати упродовж сесії, тому ти маєш визначити для себе, чи комфортно тобі з цією людиною. 

Після того, коли ти знайшов студію, яка підходить відповідно до всіх вище описаних пунктів, тобі необхідно зарезервувати час для своєї сесії. Щоб правильно це зробити, ти маєш зрозуміло описати звукорежисеру, який матеріал має бути записаним. 

3. Звукорежисер має знати свою роль.
Що має робити звукорежисер? Він налаштовує мікрофон і натискає на кнопку «запис» чи позиціонує себе як продюсер запису? Найчастіше звукорежисери володіють навичками продюсера і можуть дати конструктивну пораду, якщо вона необхідна. 
  
Отже, якщо ти обрав потрібну студію та впевнений, що саме з тим чи іншим звукорежисером буде комфортно, прислухайся упродовж сесії до порад і намагайся максимально якісно заповнювати роботою студійний час. Якщо ти не хочеш під час сесії потрапити в халепу й займатись вирішенням непорозумінь, завчасно обговори зі звукорежисером його роль у вашій співпраці.


4. Запроси звукорежисера на репетицію.
Звукорежисер має знати ідею твоєї композиції незалежно від того, чи буде продюсером, чи не буде. Присутність професіонала під час репетиції допоможе правильно визначитись із типами компресорів, із мікрофонами, із комбіками та іншими моментами звукорежисури, про які ти можеш навіть не підозрювати. 

Під час репетиції звукорежисер оцінює композицію з точки зору звучання, аранжування, звертає увагу на частини композиції, які б варто було допрацювати тощо. 

Отже, якщо ти покажеш свій матеріал звукорежисеру до того, як почнеш свій професійний запис, то після роботи в студії отримаєш найкращий запис своєї композиції.

5. Правильно відпочинь перед записом.
Ніч перед студійною сесією звукозапису – це не час для розваг. Якщо хочеш отримати якісний результат, маєш бути не тільки хорошим музикантом, а ще й музикантом уважним, налаштованим на результат і з повною готовністю до роботи. Погодься, краще заходити до кімнати для запису зі світлою головою та хорошим настроєм, аніж після гарячої вечірки, що забрала всю твою енергію. 

Робота зі звукорежисером – поєднання творчого з логічним, тому це може бути складніше, ніж здається на перший погляд.

Тому ще раз уважно прочитай всі п’ять порад і будь впевненим – дотримуючись їх, досягнути бажаного результату стане набагато легше.
Помилковий заголовок — 5 gjhfl zr gslujnedfnbcm lj pfgbce d cnelsї

5 Лютого, 13:59

Поділитися:

Автор: Олександр Садовець (На Хаті рекордз)

Теги: Олександр Садовець, поради, звукорежисура, студія, На Хаті рекордз

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день книги та авторського права

Сьогодні іменини святкують:

Зенон (Зинон), Максим, Олександр, Терентій, Федір, Яків