Настільна версія
мова | язык

Науковці назвали "другий мозок" людини

26 Вересня, 13:34

Поділитися:

Науковці дослідили, що органи травлення є другим мозком людини й керують її настроєм, поведінкою і навіть хворобами. 

 Мабуть, багатьом знане відчуття незрозумілої злості, яка зникає, щойно ви втамували голод. А яка неймовірна легкість з'являється у животі, коли поруч -- кохана людина! 

На думку науковців, саме шлунок та пов'язані з ним органи -- центр наших базових емоцій, таких, як гнів, тривога, сум, радість... Зокрема, Майкл Гершон з Колумбійського університету (США), автор книжки "Другий мозок", разом із групою вчених дослідив, що стінки шлунка та інших органів травлення вкриті мережею нейронів, їх щонайменше сто мільйонів. 

Цей додатковий мозок взаємодіє з головним і не просто зумовлює вчинки людини, а й відіграє ключову роль у виникненні багатьох недуг. Чи означає це, що тепер медики матимуть більше знань для подолання хвороб, які раніше вважалися хронічними? -- Здавалося б, науковці вже докладно вивчили вплив психогенних факторів на виникнення і динаміку соматичних (тілесних) хвороб, -- розповів лікар-психотерапевт Олександр Шклярук. -- Є навіть цілий підрозділ -- психосоматична медицина, основний постулат якої: в основі тілесної недуги лежить реакція головного мозку на емоційне переживання, що супроводжується функціональними змінами і патологічними порушеннями в органах. Зокрема, провокують гастрит, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, цукровий діабет тощо. 

 Існує медична версія, що, шлунок особливо чутливо реагує на страхи, ненависть, агресивність і заздрість. Придушення цих почуттів замість їх усвідомлення може стати причиною різних шлункових розладів. Але, як бачимо, наука дізнається щораз більше про механізм їх розвитку.

Помилковий заголовок — Yferjdws yfpdfkb @lheubq vjpjr@ k.lbyb

26 Вересня, 13:34

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон