Настільна версія
мова | язык

Гола королева: Білик, яку ми втратили

6 Січня, 00:26

Поділитися:

Журналіст Олександр Міхедов розмірковує про Ірину Білик, якої більше немає.

Іра в черговий раз тужиться. Філлерна маска застигла на її обличчі. Іра виводить нехитрий мотив попсової пісеньки, не потрапляючи в ноти. У місцях, що вимагають особливих вокальних зусиль, кричить в зал: «А тепер ви!» І спрямовує мікрофон в розпалений натовп. Той весело підспівує і здається, не хоче помічати - королева ж гола.

Білик давно не та. Бідна міміка, знерухомлена незліченними ін'єкціями, лише підсилює ефект сценічної слабкості. В хореографічному арсеналі вже давно 3-4 рухи на всі випадки життя. Змінилася і риторика інтерв'ю. З «маленького янгола» Іра перетворилася в примадонну, що скурвилася, перераховує сотий раз своїх чоловіків в хронологічному порядку: Юра, Андрій, Діма, ще раз Діма. Цю послідовність країна вивчила напам'ять. Про творчість рідко і побіжно. Процес розпаду Білик відбувався поступово.

ПОЧАТОК
На записі 1989 року смішне дівчисько стрибає по сцені, намагаючись з усіх сил сподобатися публіці. Це Білик і її перший фестиваль «Червона рута» в Чернівцях. Першим фестиваль став і для країни. Тоді Білик нічого не отримала і поїхала додому, не дочекавшись оголошення результатів. Червона рута-89 - єдиний музичний конкурс, в якому Білик брала участь в якості конкурсанта.
У 1990 році Білик з музикантами групи «Аякс» створює групу «Цей дощ надовго». На сцені вона вже відчуває себе цілком упевнено. Її фірмове звучання україномовних пісень надовго стане фішкою Білик. «Лише твоя» - одна з найвідоміших пісень того періоду. За спиною у Білик серйозний Юрій Нікітін з бас-гітарою, перший час гастролював зі співачкою. У 1993 році музикант стає продюсером: Нікітін створює компанію NOVA і починає просувати Білик. В Іри на той момент вже є успішний альбом 1990 року «Кувала зозуля».
Під час роботи з NOVA Білик випускає по альбому в рік і всі успішні: в 1994 році - «Я розкажу», в 1995 - «Nova», в 1996 - «Так просто». Після «Так просто» Білик стає номер один, починається її «золотий» період творчості.

ЗВОРУШЛИВА І ЩИРА
У 1997 році виходить альбом «Фарби» в рекордній для українського музичного ринку кількості в півмільйона копій. З Максимом Фадєєвим і його підопічної Ліндою Білик вирушила в гастрольний тур, який мав приголомшливий успіх. Всю себе публіці - здається, Іра тих років не може інакше. Мине не так багато, і фанатична віддача сцені і глядачеві зміниться поважністю і втомленою недбалістю (зовсім як у нинішньої Алли Борисівни). Але поки Білик співає як в останній раз.
Пісня «Ти - мій» - гімн всіх коханок, візитна картка Білик.
Зараз навчена життєвим досвідом Ірина Миколаївна вже не співає, а розповідає, немов ностальгуюча мама ділиться з донькою історією своєї молодості.

2000 рік - рік «Оми» з однойменного альбому. «Ома» - межа, за якою буде вже інша Білик.

ПОЧАТОК КІНЦЯ
У новому столітті у Білик все нове: мова, пісні, вона сама. Перший російськомовний альбом «Любовь. Отрута "2004 року стає платиновим. «Л. Я »- повністю про кохання. За любов відповідає Іра, за отруту - смішний і безглуздий Діма Коляденко. Подробиці нелегке життя з ним - головна тема будь-якого інтерв'ю тих років.

Білик періоду «Любов. Яд» - чиста драма. Під такі пісні приємно пити і плакати, згадуючи свій «another failed romance».

КІНЕЦЬ

Після «Любов. Яд »Білик повністю розслабилася. Дівчат пташок з балету замінили на молодих танцюристів, які хвацько крутять і передають народну артистку один одному. Несмачні костюми зливаються з антуражем невигадливих виступів. Але головне - лінь, що стала альтер-его Іри. Трясовина, в якій тонуть п'ятизначні гонорари в євро. Білик вже йдуть не слухати, на неї хочуть просто дивитися.

«Білик live» - випробування для музичного слуху навіть тих, у кого він відсутній. Іра лажає сильно і часто. Виконуючи навіть знакові речі, на кшталт «Сніги», заспівані сотні разів, вона дає півня. Їй прощають. Білик взагалі багато прощають за якість.
Якість нікуди не поділася - Білик в основному працює з кращими композиторами і музикантами. Якість матеріалу не означає якість артиста. Всі хочуть Іру, але хочуть вже не як творчу одиницю, а як сексуальну жінку.
Сьогодні Білик як і раніше королева української естради, вона також має владу над публікою. В черговий раз Іра густо нафарбується, вийде на сцену, махне циганською спідницею і затягне, що «вона самотня». Тільки в це вже складно повірити через чоловіків, яких сама ж артистка перераховує при кожному зручному випадку.
Вона стояла біля витоків українського шоу-бізнесу і могла б стати берегинею його традицій. А стала реквієм. Ніжний голос змінився на хрип повз ноти, колишня витонченість перетворилася в вульгарність, неабиякий музичний матеріал змінився на підлизування російській публіці. Але шоу маст гоу он.
Помилковий заголовок — Ujkf rjhjktdf^ <skbr? zre vb dnhfnbkb
6 Січня, 00:26

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Євтихій (Євтух), Єремій (Ярема), Мефодій