Настільна версія
мова | язык

Ледачі живуть довше: щоб жити довго і здорово потрібно розумно використовувати життєву енергію

23 Березня, 18:26

Поділитися:


Відомим німецьким медиком Петером Акста зроблено сенсаційну заяву: «Фітнес і професійний спорт скорочують життя». Спільно з дочкою, лікарем Міхаелою Акст-Гадерманн, пан Акст видав книгу під провокаційною назвою «Ледачі живуть довше».

Видання просто рясніє заявами, здатними привести в сказ всіх адептів здорового способу життя, включаючи кардіологів та кардіохірургів. Чого варте одне «Неробство і лінь — запорука здоров’я». Петер Акст — професор університету прикладних наук в Німеччині, доктор медицини 76 років від роду. Автор публікацій з психології та геронтології. В молодості він сам займався бігом на довгі дистанції.

Дами переживають кавалерів
Акст всі свої твердження підкріпив посиланнями на відомих фізіологів і лікарів. Так, він наводить аргументацію свого співвітчизника фізіолога Рубнера, який ще в 1908 році встановив, що кожна жива істота при народженні забезпечується певним запасом життєвих сил, які повинно розтягнути на весь свій вік. Хто витратив раніше, той раніше помер.

Детерміновано все: від числа клітинних поділів до кількості статевих актів. Теорія не позбавлена ​​сенсу. На сьогодні відомо, що кожна жінка забезпечується при народженні певним числом яйцеклітин, які дозрівають з моменту досягнення зрілості або безславно гинуть під дією шкідливих зовнішніх факторів. Як тільки всі яйцеклітини витрачені, завітайте в менопаузу.

Теж і з клітинними розподілами. Одна з теорій старості зводиться саме до того, що клітини до певного моменту вичерпують свій потенціал подальших поділів або внутрішньоклітинних оновлень (нейроцита) і організм більше не може залишатися на плаву.

Ще одним вченим німцем, Професором Прінцінгером розроблена теорія життєвої енергії, яка свідчить, що всі живі істоти, пропорційно своїй масі тіла володіють однаковими запасами життєвої енергії. Тому-то і час (як відомо, відносне поняття) тече по-різному для мишки і для слона, у яких різне число серцебиття за хвилину. Те, що мишка переживає за хвилину, слон відчуває за тиждень. А ось людині, згідно Прінцінгеру, на одиницю маси тіла відведено в два рази більше енергії, ніж іншим ссавцям.

З усього цього Акст робить висновок, що тільки сама людина вирішує, куди і на який період часу він розрахує свій життєвий запас.

А от далі Акст підкріплює свої твердження убивчим аргументом про різницю в тривалості життя чоловіків і жінок.

Медичний факт, який не спростовуваний ВООЗ, що жінки всього світу живуть років на п’ять-сім триваліше чоловіків. При цьому різниця у відсталих або економічно благополучних країнах зовсім несуттєва. Просто в країнах третього світу жінки теж не сильно довго живуть. Однак, дистанція між ними й чоловіками не скорочується.

Варто обмовитися, що інші фізіологи стверджують, що основна причина такої різниці — це гормональний фон, різний у дам і кавалерів. Прекрасна стать, де, прикривають від серцевих катастроф естрогени, що володіють кардіопротектівним дією, а чоловіки все життя курять, п’ють, та ще й позбавлені того сприятливого естрогенового фону, який жінки втрачають тільки до періоду менопаузи, коли і зрівнюються по ризиках інфаркту з чоловіками.

Але гер Акст на такі провокації не ведеться, а авторитетно заявляє, що чоловікові власне за задумом природи і не потрібно довго жити. Його справа народити сина, посадити дерево і побудувати будинок. А вже якщо замість сина він народив дочку, то далі і взагалі морочитися безглуздо. А ось жінці доводиться ще берегти сили на те, щоб доростити народжених дітей до хоч якоїсь самостійності. Ймовірно, саме тому вона так береже свої сили, працюючи на службі з дев’ятої до п’ятої, тягаючи сумки з магазинів, готуючи, перучи, водячи дітей у гуртки і на прогулянки, встигаючи ще навідуватися в якійсь фітнес і басейн і це тільки, беручи до уваги мешканок міст, де відсутні город, пічне опалення та живність у сараї.

Акста не бентежать ці достовірні факти з життя нашого села, де він зроду, на щастя, не бував. Імпозантний німець пояснює все тим, що при однакових ваго-ростових параметрах, у жінки обмін речовин тече повільніше на 10%. Тобто в одиницю часу вона витрачає на 10% менше життєвої енергії. І, відповідно, живе жінка довше.

Звичайно, малограмотні психологи, що спеціалізуються на особливостях взаємини статей, помилково стверджують, що більшість жінок просто-напросто дурні, як пробки. Але при цьому досить агресивні (в силу коливань свого гормонального фону, за яким не встигає ригидна чоловіча психіка). В результаті більша частина жінок просто встигає довести своїх чоловіків до гробової дошки набагато раніше того терміну, який відпущений їм природою. А волю недолугим блондинкам і брюнеткам дали поборники їх емансипації і фемінізації суспільства, яким треба було більше збирати податків з працюючих жінок, більше збувати їм товарів, якими вони раніше і близько не користувалися (брюки, сигарети, пивасик, контрацептиви).

Цікаво вплив жінки на чоловіка під час сімейного життя. У більшості випадків роль чоловіка ніяк не узгоджується з «сильною статтю». Багато хто помічав, як суворий і рішучий співробітник, начальник або товариш абсолютно втрачає обличчя поруч зі своєю другою «слабкою» половинкою. Навіть якось ніяково на нього дивитися в такий момент, що це за магічне перетворення?

Виявляється сильна стать набагато слабкіше слабкого в психологічному і стратегічному плані розвитку подружніх відносин. Чоловік, споконвічно орієнтований на взаємодію з зовнішнім світом, як годувальник, абсолютно не готовий до перетягування каната в сімейних відносинах, до яких жінка підготовлена ​​набагато ретельніше і заздалегідь.

Борці — запам’ятайте, боксери — запишіть
Давно час розкрити очі на те, що:

спорт життя вкорочує
здоров’я підриває
викликає залежність
відчуття спустошеності при зниженні навантажень або програшах.

У книзі Акст згадує лева, тривалість життя якого в дикій савані — 8-10 років, а в зоопарку — всі 20. Лукавий автор забуває розповісти, які ризики у зрілого царя звірів бути запоротим рогами буйволів, загинути в бійці з молодим претендентом на прайд або просто впасти від банальної інфекції в голодний рік. Адже в зоологічному саду за шкуру лева відповідає пристойний штат, який не хоче жити на велфер і залишитися без страховки і пенсії. А в дикій природі лев сам відповідає і за самку, і за потомство, ризикуючи собою щодня. Але Петер Акст спирає на те, що саме розслабленість в клітці дозволяє звірам ставати довгожителями.

Далі зі всяких звіряток автор переключає увагу на людей. І відразу наводить у приклад грецького марафонця Філліпіда, який помер, пробігши дистанцію в 42 км від Марафону до Афін в 490 році до Різдва Христового.

Ну, по-перше, ніхто не знає, як було початковий стан серцевого м’яза і клапанного апарату бігуна, чи були у нього проблеми з провідною системою серця. Цілком імовірно, що і без жодного марафону грек простягнув би днями свої м’язисті ноги.
По-друге, і в наші дні марафонці мруть, що мухи, і ніхто ще не сказав, що марафон — це засіб профілактики, а не пекельне навантаження на організм.
Кардіологи все більше закликають до аеробних навантажень по 4-6 годин на тиждень, які дозволяють нормалізувати окислювальні процеси в міокарді і захистити тіло від атеросклерозу.

Виявляється, багато загальноприйнятих думок є не більш, ніж помилками. Причому такими звичними і затишними, що з ними шкода розлучатися, тобто, переконувати в них …

Приміром, невблаганна статистика і факти підтверджують те, що регулярні фізичні вправи, в тому числі і ранкові пробіжки, не тільки не збільшують тривалість життя, а зовсім навпаки — скорочують його.
Так чи означає це, що ледар, п’яниця і курець в більш вигідній ситуації? Звичайно ж ні! Ми розглядаємо тут тільки окремий фактор — регулярні фізичні навантаження, які за своєю суттю є механізмом зносу. Треба зауважити, що не без позитивних моментів …
Наприклад, сила волі, яка при цьому формується, і виділяються ендорфіни, що впливають на позитивне ставлення до життя — це добре. М’язовий тонус і красиве струнке тіло теж добре, а ось знос — це погано.
Якби ми могли уявити хороші і погані фактори в цифрових значеннях, то завдання було б давно вирішена засобами арифметики першого класу середньої школи. Але в розглянутій задачі є багато індивідуальних параметрів, які й дозволили зробити її рішення не очевидним.

Наприклад, фактор звикання до фізичних вправ поряд із заохоченням ендорфінами створює відчуття «відбутого дня», без ще поки виконаної протягом дня насправді корисної роботи.
З точки зору розвитку сили волі та інших позитивних моментів, властивих щоденним фізичним вправам, було б правильніше бігати від одного пішохідного переходу до іншого з метою допомагати немічним людям перейти дорогу.
Якщо людина серйозно займається щоденними фізичним навантаженнями, то розтрачує енергію, зіставну з середнім об’ємом робіт по господарству протягом дня. У перспективному відношенні витрачених на фізкультуру за все життя сил вистачило б для будівництва великого кам’яного особняка, включаючи підстрижені газони влітку і ідеально розчищений сніг перед будинком взимку.
Різноманітне застосування своїх життєвих ресурсів потребують більшої зібраності і самоорганізації, що не дозволяє зайвий раз мозку заснути.
І для скептично налаштованих читачів ще раз уточнимо, що, звичайно, регулярно дивитися телевізор, лежачи на дивані з пляшкою пива (або навіть без), набагато шкідливіше через загальну деградацію свідомості і організму, ніж щоденні фізичні навантаження.

Серце, серце, що сталося, що з тобою
За допомогою фізкультури і тим більше спорту не можна позбутися захворювань. На жаль, не можна ними і повністю відгородити себе від серцевосудинних ризиків.

Наприклад, чудовий радянський кардіохірург, академік Н.М. Амосов, все життя втікав від патологій середечнососудістой системи і навіть підвів солідну теоретичну базу під твердження, що регулярні фізичні навантаження здатні запобігти серцево-судинні катастрофи і захворювання. На жаль, природа зіграла з шановним клініцистом злий жарт, нагородивши його в літньому віці слабкістю синусового вузла, який зносився, не дивлячись на кардіальні навантаження, що знижували ризик атеросклеротичних судинних змін. У 89 академік помер від інфаркту. Після нього залишилися щоденникові записи, в яких детально описані тренування, що входили в експериментальну частину продовження життя.

Ось і Акст приголомшує уяву читачів списком жертв спортивного бігу:

Американський спортивний журналіст Джеймс Фікс, бог марафону і оздоровчого бігу.
Автор бестселера «Все про біг» впав його жертвою, померши під час оздоровчої пробіжки у віці 52 роки.
Срібний призер з веслування Джек Келлі помер від інфаркту.
Еміль Затолек, будучи чемпіоном світу з легкої атлетики на тлі серцевого нападу не дожив до 79 років.
Росіянин Володимир Куц, рекордсмен світу з бігу поповнив сумний список в 48 років.

Акст упирає і на те, що життя в холодних кліматичних зонах шаленими темпами витрачає життєві сили. Король російського фітнесу Володимир Турчинський — смерть в 46 років, колишній гравець московського ЦСКА Сергій Філіпенко — 44.

Сім правил Акста
Автор книги дає рекомендації своїм читачам, як жити довго і здорово:

Енергійно ходіть протягом 30 хвилин чотири рази на тиждень. Треба домагатися, щоб пульс при цьому досягав 120 ударів на хвилину і не зашкалював.
Розтяжка по 15 хвилин корисна три рази на тиждень.
Варто уникати стресів або по-філософськи до них ставитися.
Дізнайтеся про свою ідеальну вагу і дотримуйтеся її, уникаючи переїдань. Голодуйте або постите один раз в сім днів.
Висипайтеся. Не вставайте вранці раніше двадцяти хвилин на восьму.
Тягніться до сонячного світла і намагайтеся частіше знаходитися в теплі.
Цінуйте неробство.
Дотримуючись таких правил, людина, згідно Акста, може доживати в нормальному стані до 130 років.

Комплекс розтяжок від професора П.Акста

Збільшуючи еластичність м’язів, вправи на розтяжку привчають людину рухатися пластично і захищають її від побутового травматизму. З віком еластичність зв’язкового апарату знижується, обмежується рухливість суглобів, починаються дегенеративно-дистрофічні зміни в них. Зберегти харчування суглобових хрящів, нормальну рухливість кінцівок і еластичність зв’язок дозволяють прості вправи.

Перед їх виконанням варто запам’ятати кілька важливих рекомендацій.

Розтягують тільки розігріті м’язи. В іншому випадку не уникнути болів або травм.
Вправи треба виконувати без квапливості, враховуючи вихідні можливості м’язів і зв’язок.
Болей виникати під час занять не повинно.
На кожну вправу витрачається 30 секунд.
Кожна вправа повторюється двічі.
Дихання має бути спокійним і ритмічним.
Кожна розтяжка повинна супроводжуватися хвилинної паузою.
Як розтягнути м’язи плечей, задньої поверхні плеча і спини

Встати прямо. Одну руку поставити на потилицю. Другою несильно натиснути на лікоть першої та тягнути його на себе. Затримати напруження м’язів на півхвилини. Поміняти руки. Повторити.

Для грудних м’язів

Встати прямо, руки розташувати перед грудьми горизонтально долонями вниз. Зігнути лікті і відводити руки назад за корпус максимально. Затримати положення на 3- секунд. Повторити вправу.

Розтяжка кистей

Витягнути руки над головою, служив розкриті кисті долонями. Опустити складені руки до голови, а потім до грудей. Утримати становище 30 секунд. Повторити.

Для сідниць і стегон

Сісти на стілець. Покласти праву ступню на стегно лівої ноги. Однією рукою захопити гомілку, другою-коліно. Потім повільно потягнути ногу до грудей до напруження м’язів сідниць. Утримувати положення 30 секунд. Повторити для іншої ноги.

Розтяжка стегна

Встати перед стільцем з ногами на ширині плечей. Спертися правою рукою об спинку, ліву ногу зігнути вкінці. Лівою рукою обхопити носок ноги. Тягнути п’яту до сідниці до напруги м’язів стегна. Утримувати положення півхвилини. Повторити для іншої ноги.

Опрацювання литкових м’язів

Встати позаду стільця. Спертися руками об спинку. Ліву руку витягнути назад, не відриваючи стопи від підлоги. Згинати праву ногу до напруги в литкового м’яза. Утримати 3- секунд. Поміняти ногу і повторити.

Скільки коштує фітнес

На сьогодні величезна кількість людей, що піклуються про своє здоров’я, залишають колосальні суми в спортзалах і платних групах, витрачаються на заняття з індивідуальним тренером або відвідують громадські спортзали. Скільки ж вони зуміють додати до свого життя? Ви здивуєтеся, адже мова йде не про десять і навіть не про п’ять років, а всього лише про два. При цьому американським кардіологом Якобі було підраховано, що за своє життя середній американець, провідний ЗСЖ, проводить на тренуваннях ці ж самі два роки.

Таким чином, звичайної роботи вдома, в саду, прогулянок з дітьми або собакою цілком вистачає для того, щоб отримувати необхідні аеробні кардіальні навантаження. Головне, щоб прогулянки на свіжому повітрі були регулярними, а праця не виснажливою. До речі, геронтологією встановлено, що не тільки гра на музичних інструментах або вивчення іноземних мов, а й регулярна фізична активність дозволяє літнім зберігати тверезий розум і не страждати від деменції (старече слабоумство).
Помилковий заголовок — Ktlfxs ;bdenm ljdit^ oj, ;bnb ljduj s pljhjdj gjnhs,yj hjpevyj dbrjhbcnjdedfnb ;bnn'de tythus.

23 Березня, 18:26

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Євтихій (Євтух), Єремій (Ярема), Мефодій