Настільна версія
мова | язык

Гормони, які роблять людину щасливою

29 Березня, 00:34

Поділитися:


Як не сумно усвідомлювати, але природа нашого щастя дуже прозаїчна, вірніше, хімічна.

Відчуття безмежного задоволення - не що інше, як складний ланцюг біохімічних процесів. Керують ними особливі речовини - "гормони щастя". "Гормони щастя" виробляються в головному мозку, причому не тільки в людей, а й у тварин.

Є дві основні речовини, що впливають на наш настрій.

Серотонін

Ті, про кого говорять "світиться зсередини", не відчувають нестачі цього гормону. І можуть відчувати себе щасливими подвійно: вчені виявили, що цей натуральний хімічний елемент ще й захищає від раку! Серотонін має здатність "наказувати" деяким іншим клітинам самознищуватися. Зараз вчені працюють над винаходом методу лікування раку на основі цього феномена.
Серотонін знімає напругу, впливає на сон і апетит, формує почуття задоволення і підвищує настрій. Велика його кількість міститься в шоколаді , бананах, фініках і інжирі. Але механізм вивільнення серотоніну досить складний і примхливий. В усякому разі, прямо пропорційної залежності між кількістю з´їдених шоколадок і силою отриманого задоволення немає.При збільшенні серотоніну поліпшується настрій, а при поліпшенні настрою підвищується рівень серотоніну.

Ендорфіни

Якщо у людини багато ендорфінів, вона завжди сповнена сил, енергії, оптимізму і відчуває себе абсолютно щасливою. Якщо мало - стає апатичною і вважає себе найнещаснішою із смертних.

Ці біологічно активні сполуки (нейропептиди) виробляються клітинами мозку і нервової системи. Їх теж зараховують до "гормонів щастя". З´єднуючись з особливими рецепторами, вони полегшують проведення нервового імпульсу, який "біжить" в центр задоволення, розташований в мозку. Порушення цього нервового центру дає нам відчуття легкості, радості і бадьорості. Такою ж дією володіють і багато наркотиків, що й не дивно: формула цієї речовини майже ідентична формулі морфіну. Першовідкривачі тому й назвали його ендорфіном - "внутрішнім морфіном".Вчені спробували створити штучні аналоги ендорфінів. Але звикання до речовин виникало швидше, ніж до героїну. Небезпечні дослідження були припинені.Ендорфіни володіють також потужним знеболюючим, мають жарознижувальну і протизапальну дію. Наприклад, під час вагітності їх кількість збільшується, а після пологів різко падає, і це одна з причин розвитку післяпологових депресій і неврозів. Порушення синтезу ендорфінів, на думку вчених, може лежати і в основі хронічних больових синдромів.

ЩО НАС робить щасливими

Інтенсивне фізичне навантаження. За півгодини занять концентрація "гормонів щастя" в крові збільшується в 5-7 разів. Кайф триває протягом 1,5-2 годин. Засіб краще діє на чоловіків.

Секс. Ще в давнину секс, як універсальне "ліки", прописувалося при бронхіальній астмі, гастриті і тисячі інших захворювань. У тих, хто страждає мігренню з народження знижений синтез "гормонів радості". Їм секс потрібен в першу чергу.Їжа. 40% населення дітородного віку віддають перевагу добрій їжі, ніж гарному сексу. Але не всяка їжа однаково сприяє синтезу ендорфінів. На першому місці стоїть вуглеводна їжа, і насамперед шоколад. Другими по "ефекту щастя і радості" йдуть банани. Майже такою ж дією володіє і морозиво. Всі інші ласощі стимулюють викид ендорфінів у меншій мірі.Жінки, що впали в депресію, починають "заїдати" нещастя і ... повніти. Така поведінка диктується підсвідомістю!

Вагітність . Дарує жінці відчуття щастя протягом всіх 9 місяців. Свого піку вироблення ендорфінів сягає до моменту пологів.

Ультрафіолет. Збільшує концентрацію серотоніну в організмі. Саме тому подовження світлового дня і тепло надають таку благотворну дію на сіверян.

Холод. Дозована дія низьких температур підвищує вироблення "гормонів щастя", з´ясували канадські вчені. Біг і ходіння босоніж по снігу відмінно допомагають при лікуванні неврозів і депресій.

Сміх. Кількість ендорфінів різко збільшується, коли ми сміємося . Мистецтво. Хворим, які отримували лікувальну дозу музики і живопису, була потрібна набагато менша доза знеболювальних препаратів. Крім того, у них нормалізувався кров´яний тиск.

ОТРИМАЙТЕ ПРЯНИК

Ендорфіни виробляються і при досягненні поставленої мети. Після успішно подоланих навантажень або виходу з важкої ситуації організм отримує винагороду у вигляді позитивних емоцій. А от відчуття провини, навпаки, пригнічує вивільнення "молекул радості".
Цей ланцюжок відмінно пояснює механізм переїдання і зривів з дієти. Якщо людина їсть і відчуває при цьому почуття провини (знову наївся забороненого!), вона не отримує свою дозу "гормонів щастя", а значить, їсть ще і ще. Виникає замкнене коло, розірвати яке можна тільки одним способом: відмінити заборони, але обмежити кількість висококалорійної їжі. Компроміс між інстинктивним початком і свідомістю найлегше досягається між "можу - скільки", ніж "хочу - не можна", вважає експерт сайту "Худнемо правильно" Михайло Гінзбург . Худі тому і їдять мало, що не докоряють себе за кожен шматочок ковбаски і отримують задоволення від перших же порцій.
Так само пояснюється і задоволення людини, яке він отримує від, здавалося б, несмачною здорової їжі. Якщо він відмовляється від шкідливих продуктів усвідомлено, розуміючи, яке благо тим самим робить себе, листочок салату, який не містить ніякого серотоніну, простимулює викид гормонів щастя. 
Помилковий заголовок — Ujhvjyb? zrs hj,kznm k.lbye ofckbdj.

29 Березня, 00:34

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні свято

Міжнародний день ДНК

Сьогодні іменини святкують:

Василь, Давид, Зенон (Зинон), Іван