Настільна версія
мова | язык

Британський психотерапевт підказує 7 способів зупинити дитячі істерики

6 Квітня, 22:04

Поділитися:

Хто з батьків не знає - дитина може розкапризуватися у найбільш невідповідний момент і в будь-якому місці. 

Як її заспокоїти, радить сімейний психотерапевт із Лондона Міріам Чачаму. 

1. Демонструйте байдужість 

Коли дитина влаштовує істерику в громадському місці, ми часто відчуваємо себе ніяково, що може провокувати нашу злість і роздратування. Якщо ви не будете звертати уваги на капризи дитини, це може виявитися набагато більш ефективним, ніж якщо ви будете злитися, тому що найчастіше діти вередують виключно, щоб привернути вашу увагу. 

2. Назвіть почуття дитини 

Маленьким дітям дуже складно зрозуміти, що з ними відбувається. Вони ще не знайомі з власними почуттями, і їм самим складно їх витримувати. Важливо, щоб ви допомогли дитині дати назву його переживанням: "Ти зараз сердишся за те, що я не купила тобі іграшку, яку ти дуже хотів". Важливо висловити своє співчуття і розуміння. Наприклад, ви можете сказати, що теж почуваєте злість, коли не одержуєте те, що хочете. Але злитися можна по-різному, не всі форми вираження почуттів красиві, корисні і дієві. 

3. Включайте дитину в боротьбу з істерикою

 Істерика у дитини - це знак того, що вона не справляється зі своїми почуттями. Важливо розуміти, що малюк не просто намагається таким чином домогтися своєї мети, але дійсно відчуває величезне емоційне напруження. Це допоможе вам не дратуватися, а об'єднати свої зусилля в боротьбі з істерикою. Придумайте разом з дитиною жартівливу назву того, що з нею відбувається: напала злючка, прийшла тітка Істерика. Це дозволить дитині переключити свою увагу і побачити у вас друга замість кривдника. 

4. Не поспішайте говорити «ні» 

Запобігти дитячій істериці набагато легше, ніж зупинити. "Багато батьків кажуть "ні" занадто швидко, що може миттєво довести дітей до точки кипіння", - каже Міріам Чачаму. Показуючи дитині, що ви на її боці, ви зможете запобігти конфлікту. Наприклад, ви можете сказати: "Я хотіла би купити тобі цю іграшку, але, на жаль, вона занадто дорога". Таке пояснення власної позиції набагато краще, ніж коротке різке "ні".

 5. Запропонуйте альтернативу 

Проаналізуйте поведінку дитини і ті ситуації, в яких він зазвичай починає вередувати, і обумовте з ним заздалегідь можливі наслідки. Наприклад, якщо ви збираєтеся в магазин і знаєте, що дитина може вимагати іграшку і закочувати істерику через відмову, обговоріть заздалегідь, що ви обидва будете робити в цій ситуації. Наприклад: "Я збираюся в магазин. Я можу взяти тебе з собою, але тільки з умовою, що ти не будеш просити, щоб я тобі щось купила, сьогодні у мене немає такої можливості". Якщо дитина погоджується, то корисно буде домовитися і про те, що буде, якщо домовленість порушиться. "Якщо ти все-таки почнеш вередувати, то мені доведеться більше не брати тебе з собою в магазини (ми з тобою не підемо в кіно, як хотіли, і т. д.)". Таким чином ви не тільки зможете убезпечити себе від дитячої істерики, але і навчите дитину розуміти причинно-наслідкові зв'язки власної поведінки і робити перші важливі вибори в житті. 

6. Скеруйте енергію дитини в інше русло 

На стрес організм дитини відповідає реакцією боротьби або втечі. Тому іноді, щоби запобігти кризі, можна запропонувати дитині альтернативу у вигляді спортивних ігор. Стрибки, танці, гра в догонялки дозволяють вивільнити енергію, накопичену для реалізації стресової реакції. Умовляючи дітей на активні заняття і пропонуючи конкретні варіанти і, можливо, свою компанію, ви допоможете їм зберігати спокій в інший час.

 7. Дозвольте дитині загладити свою провину 

За погану поведінку не завжди має бути покарання. "Дитина може почуватися жахливо після того, як зробить щось погане або неправильне, - каже Міріам Чачаму. - І це вже саме по собі покарання. Якщо ви дозволите дитині зробити щось, що символічно окупать його провину, тим самим ви невербально повідомте їй, що вона помилилась, але що ви готові прийняти вибачення, - це дозволить вам обом рухатися далі ».
Помилковий заголовок — <hbnfycmrbq gcb[jnthfgtdn gslrfpe' 7 cgjcj,sd pegbybnb lbnzxs scnthbrb

6 Квітня, 22:04

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Євтихій (Євтух), Єремій (Ярема), Мефодій