Настільна версія
мова | язык

Вчені з'ясували, які країни спустошить падіння астероїда

2 Липня, 13:49

Поділитися:

Британські вчені з Університету Саутгемптона склали список країн, яким буде завдано найсерйозніші збитки у разі, якщо в Землю вріжеться гігантський метеорит.

Перше місце в цьому списку займає Китай, зате Росія в першій десятці зовсім відсутня - мабуть, вона перенесе падіння астероїда відносно непогано.

Розмір збитку підрахований на основі даних про чисельність людей, які загинуть при ударі метеорита. Для оцінки передбачуваних наслідків зіткнення вчені використовували програму NEOimpactor, яка враховує дані про навколоземні об'єкти, зібрані американським космічним агентством NASA.

У першу десятку країн з найбільшими людськими жертвами слідом за Китаєм увійшли Індонезія, Індія, Японія, США, Філіппіни, Італія, Великобританія, Бразилія і Нігерія.

Що ж до руйнувань матеріальних об'єктів, то в списку країн, які піддадуться настільки потужному удару, що навряд чи від нього оговтаються - той же Китай, а також Канада, США, Японія і Швеція.

До речі, 29 червня, на відносно невеликій відстані від Землі нашу планету минув астероїд 2011 MD розміром з автобус. Він пройшов усього в 12 200 км від Землі. Вчені відзначають, що космічні тіла таких розмірів пролітають повз Землю в середньому раз на шість років. На початку 2011 року астероїд 2011 CA7 пролетів повз Землю на ще більш близькій відстані.

Нік Бейлі, який розробив програму NEOimpactor, зазначає, що астероїди представляють одну з найсерйозніших небезпек для людства. За його словами, наслідки від зіткнення будуть «нищівними як для людської популяції, так і для всієї інфраструктури».

Наприклад, діаметр Тунгуського метеорита складав всього 50 м. Однак якби він ударив по великому місту на зразок Москви, Нью-Йорка чи Лондона, наслідки були б катастрофічними.

А для того, щоб знищити всю тваринну і рослинну популяцію на планеті, достатньо буде астероїда діаметром близько 18-19 км. Такий об'єкт, можливо, і привів до загибелі динозаврів 65 млн. років тому.

Земля уникає повторення подібної катастрофи частково тому, що деякі метеорити відтягує на себе Юпітер.
Помилковий заголовок — Dxtys pэzcedfkb? zrs rhfїyb cgecnjibnm gflsyyz fcnthjїlf

2 Липня, 13:49

Поділитися:

ПодіїПодії
Сьогодні іменини святкують:

Георгій (Єгор), Данило, Ніл, Серапіон